Nu har höstterminen startat och vi har inskolat nya barn till Slangbellan. Vi hälsar ”gamla och nya barn/föräldrar” till en ny spännande höst termin.

Vårat nya tema under Grön flagg är hälsa och livsstil. Vi på Solstrålen kommer att  starta arbetet  i detta tema med känslor och sinnen .

Vi har börjat med att göra i ordning olika doftburkar som barnen får lukta på. Barnen upplever de olika dofterna lite olika. Populära dofter  just nu vanilj och kakao (vi har även dofter som nejlika och kardemumma men ska göra fler burkar med olika dofter). Små barn använder ofta hela kroppen när de undersöker, många gånger försöker de använda sig av tungan för att försöka smaka från burken. ( vi har tygbit på burken,så bara doften kan komma ut)

 

Aug ht 2014 008

varannan vecka är vi uppe på regnbågen och bekantar oss med miljön på ovanvåningen, när övriga barn har gymnastik i gymnastiksalen. Då har vi varit i ateljén där vi  har erbjudit dem olika flaskfärger och pensel, de har även använt sig av händerna när de skapat. På regnbågen finns även ett bollhav som de erbjudits leka i. Några kastade sig direkt i medan andra var lite mer försiktiga och ville titta på. De får upptäcka och prova på i sin egen takt.

bilder till huset 015bilder till huset 033

Samlingsmöten har vi  både utomhus eller inomhus. Då får barnen sätta upp sin bild på huset/tavlan och vi pratar /tittar tillsammans på vem som är på förskolan och hemma. Med hjälp av aktivitetsbilder visar vi barnen vad vi ska göra/har gjort under dagen.  Vi har även kort med deras namn på som vi tittar på och sätter upp på tavlan.Då vi arbetar med känslor och normer och värden så sjunger vi sånger med olika känslor. Visar med kroppen/mimik och barnen får även visa känslan.

Timmi v 36.2014 014Aug ht 2014 019

V 36 Solstrålen ute 033IMG_1943

en av sångerna som vi sjunger är: lilla snigel kom till mig, kom till mig kom till mig, lilla snigel kom till mig. jag vill krama dig.

Då får de krama en kompis om den vill eller krama om sig själva. (barnen får bestämma själva om de vill ha en kram)

IMG_1975V 36 Solstrålen ute 006

När vi är utomhus får barnen mycket träning i sin motoriska utveckling  och erövrar nya färdigheter både i skogen och på förskolans gård.

Lpfö 98/10:Förskolan ska erbjuda barnen en trygg miljö som samtidigt lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska världen. Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom  bild, sång, dans och rörelse med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans stävan att främja barns utveckling och lärande.