Vems tand?

När vi var i skogen i torsdags visade Trollet Trulsa några lupp-burkar med olika svampar, mossa, barr, en fjäder och även en stor tand! Tanden hade en av Trulsas vänner tappat vid ett besök hos henne.

DSC_0158VEMS TAND Regnbågen måndag v 39 020

Men vem av Trulsas vänner har tappat tanden?
Barnen hade flera olika förslag:
• En dinosaurie?
• Ett lejon?
• En tiger?
• En älg?

VEMS TAND Regnbågen måndag v 39 006

På måndagsförmiddagen använde barnen och pedagogerna I-paden för att forska i vem som hade tappat tanden. Vi tittade även i en bok hur människornas tänder ser ut och att tänderna har en/ flera spetsiga rötter som inte syns eftersom de är nere i tandköttet.

VEMS TAND Regnbågen måndag v 39 005

Vi såg att lejon och tigrar hade spetsiga och smala tänder, så det kan inte vara någon av dem som besökt Trulsa. En dinosaurie då? Jag tror det är från en älg, för dinosaurier finns inte längre, sa ett av barnen. Vi tittade på dinosaurietänder och såg att de också kunde vara spetsiga och att de var jättestora, som bananer ungefär!

När vi tittade på bilder på älgens tänder såg vi att de var ganska lika den tand som fanns hos Trulsa, men älgens tand var mer randiga än ”vår” tand. En pedagog gav som förslag att det kanske är ett annat djur som har tappat sin tand, ett djur som är släkt med grisen. Vildsvin! Utropade barnen. Och visst var tanden lik de vildsvinständer som vi såg i I-paden, men helt säkra är vi inte.

VEMS TAND Regnbågen måndag v 39 007vildsvin och älg 002
Vi beslutade oss för att det antingen är älgen eller vildsvinet som tappat tanden, men att vi ska fråga Trulsa nästa vecka.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap (Lpfö 98/10).

Bloggat av Erika.