TEMA: RYMDEN

Barnen på Slangbellans äldreavdelning har under hela verksamhetsåret arbetat med ett stort rymdtema. Syftet med tema rymden var att barnen skulle få möjlighet att ta till sig nya kunskaper om rymden. Temat är initierat av barnen som visat stort intresse för rymden då de läst i en faktabok om rymden som finns på förskolan sedan tidigare. Tanken från början av temat var att utifrån barnens intressen och frågeställningar lära oss tex faktakunskaper om rymden, byggteknik/skapande olika naturorienterande och matematiska frågeställningar och även utveckla språket när barnen tar till sig nya begrepp.

Pedagogerna började med att prata med barnen på ett samlingsmöte om att vi hade sett att de var väldigt intresserade av rymden och undrade om de ville arbeta mer med rymden som ett tema. Det vill barnen gärna göra och vi frågade dem om vilka frågeställningar de hade. Barnen ville veta mer om raketer, svarta hål, planeter, stjärnfall, månen, hur det ”är” i rymden mm. Barnen berättade också att de ville bygga rymdraketer och måla rymden.

Med barnens tankar som startpunkt letade vi på olika filmer som handlade om rymden, lånade böcker och köpte även in vissa böcker till förskolan. Barnen fick också starta med att göra ett gemensamt rymdkonstverk, uppdraget var att måla rymden som de tänker att den ser ut, så här blev det:

Första rymden

En pedagog skrev ut bilder på planeterna och solen (dock inte helt skalenligt), barnen och pedagogerna satte sedan upp dem på golvet på avdelningen för att skapa en förståelse för att vissa planeter är närmare solen än andra. Det ledde till att barnen ofta pratade om planeterna när de gick på förskolans golv, det blev både samtal om planeternas utseenden och om deras avstånd till varandra och till solen.

Barnen har fått utgå från bilderna på planeterna och ritat egna planeter. Under det arbetet blev det också samtal om varför planeterna ser ut som de gör, vad består de olika planeterna av, varför kan vi leva på jorden men inte på Venus t.ex. Barnen har också målat fantasiplaneter på flirtkulor, även då visade barnen att de har lärt sig mycket om vilka egenskaper en planet kan ha t.ex. bestå av sten, gas, vara varm eller kall, ha kratrar, ha atmosfär osv. Men det blev också många fantasiplaneter med glitter i atmosfären och självklart även en Frost-planet.

Planeter

Efter att barnen fått titta på två olika filmer som handlade om gravitation fick de genomföra ett experiment som testade gravitation. Experimentet gick till så att en flirtkula lades i en hink som de sedan fick snurra snabbt med armen i en cirkelrörelse. Barnen tyckte att det var spännande och några tyckte att det var liiite läskigt också, de ville återkomma till experimentet flera gånger.

Barnen har tillsammans byggt en stor rymdraket av en kartong. När vi byggde raketen såg vi att barnen hade uppmärksammat olika funktioner som rymdraketer har från böckerna och filmerna som vi sett tillsammans. Bl.a. så pratade vi om vingen bak på raketen och att den fyller en funktion för att raketen ska kunna åka dit man vill att den ska, barnen målade dit många olika knappar med olika funktioner och de tillverkade också ”rymdbehandlade” verktyg för att förhindra ihopsättning (ett fenomen som barnen blev mycket fascinerade av efter att de sett en film där detta togs upp).

IMG_0558_LI

IMG_0559

Vid flera tillfällen som barnen har tittat filmer som handlat om rymden har barnen suttit i raketen som de byggt, på bilden ovan har de även särskilda rymdraketbiljetter. De barn som inte fick plats i raketen från start satte sig bakom på stolar och så bytte de plats efter att de rest en stund.

En pedagog fick också stora popcornkartonger av en biograf som barnen förvandlade till rymdhjälmar, dessa har använts flitigt i leken på förskolan.

Barnen har under temaarbetet även fascinerats av hur det är att leva i rymden, vi har sett flera filmklipp från ISS där astronauterna berättar om allt från toalettbesök och hårtvätt till hur man äter och tränar i rymden. Vi har kunnat se även i barnens lekar att de leker rymdstation, åker med raketen och landar på olika planeter, går i ”tyngdlöshet” och packar med sig frystorkad fantasimat.  Vi har delgivit barnen innehållen i flera vetenskapliga artiklar som handlar bland annat om planerna på att människor ska kunna bosätta sig på mars i framtiden. Barnen har även i lekar varit astronauter t.ex. Karen Nyberg och Christer Fuglesang som vi har sett i klipp på Youtube. En ”dockhus-rymdraket” som köptes in till förskolan blev genast en omtyckt och välanvänd leksak.

Barnen har tillsammans gjort ett solsystem som är tredimensionellt och relativt skalenligt, där Merkurius är den minsta flirtkulan och Jupiter en stor planet med stomme i hönsnät och av papier-maché. Att konstruera planeter som är skalenliga har gett barnen en djupare förståelse för hur stora och små planeterna är. T.ex. när de kunnat se att jordklotet som de gjort får plats två gånger i den röda fläcken på Jupiter.

Barnen arbetade också mycket med att få till utsidan på planeterna, det var viktigt för dem att färgerna skulle vara så lika det verkliga planeterna som möjligt. De tittade på många bilder i böcker och använde sig av förskolans iPads för att få fram bilder på de olika planeterna.

Jorden

Så här blev de färdiga planeterna!

Collage solsystemet

För barnen var det också viktigt att det stora asteroidbältet som finns i vårt solsystem skulle vara med i förskolans solsystem. Dock var några barn fundersamma på hur vi skulle få till det eftersom resten av solsystemet är skalenligt och asteroidbältets stenar skulle då bli så små att de inte skulle synas för våra ögon (ganska fantastiskt att femåringar kan dra den slutsatsen!). Efter lite diskussioner så beslutade barnen att det viktiga var att asteroidbältet var med och att det inte alls behövde vara som det såg ut på ”riktigt”.

Arbetet med hela solsystemet tog lång tid, men trots det så har barnen haft ett fantastiskt fokus och skaparglädje med det vi arbetat med och förutom att barnen får vara kreativa och skapa med nya material så har arbetet ytterligare fördjupat deras kunskaper om planeterna. När hela vårt solsystem tillslut var klart firade vi det med en stor applåd för alla barn och rymddisco på avdelningen.

Barnens kunskaper om rymden har utvecklats mycket under projektets gång. Ett konkret exempel på detta är barnens första och sista skapande som har med rymden att göra. Barnen fick i uppdrag att måla ett gemensamt konstverk av hur de tror att rymden ser ut. Det första konstverket visade att barnen visste att det fanns planeter, stjärnor mm i rymden. (scrolla upp så ser du det igen!) Det andra var väldigt detaljerat detaljerat och barnen hade många diskussioner under arbetets gång om planeterna i solsystemet, hur de är placerade, hur stor de är, färger och former på dessa. Barnen har även visat att de kan använda sina kunskaper i flera sammanhang och samtal och reflektioner om rymdfrågeställningar dyker ofta upp. Många familjer har berättat om att barnen pratar och berättar hemma om det som de lärt sig på förskolan.

avslutande 3

Intresset hos barnen har hela tiden varit stort och de har själva drivit på att arbetet ska utvecklas med nya tankar och funderingar, frågor som vi tillsammans har sökt svar på. Vissa svar har varit riktigt kluriga att kunna ”bryta ner” så det har gått att förklara för barnen dels så de förstår och även på ett roligt sätt.

Barnen har kunnat förstå och ta till sig ganska svåra fakta under arbetets gång och vi kan se att de verkligen förstått det som vi arbetar med när de har berättat hemma eller vid olika tillfällen på förskolan om det som vi arbetar med. Särskilt några stycken barn har ”sugit” i sig information och har utnämnt sig själva till rymdexperter.

Vi pedagoger har låtit arbetet ta tid så det verkligen har fått chans att fördjupas. Ett brett tema kan fånga in alla barn, några har varit väldigt intresserade av tekniska saker som rymdfärjor, ISS medan andra har varit mer intresserade av planeternas egenskaper eller utseende. När det gäller detta tema så har vi haft stor nytta av SLI.se där det finns många filmer om rymden, när barnen både ser bilder och hör så tar de till sig nya kunskaper. Vi har kunnat titta på filmer som egentligen är för 9-åringar för att barnen har varit så intresserade.

När vi har arbetat med detta tema har vi fått in följande mål från förskolans läroplan (målen bygger på läroplanen):

  • Förskolan ska skapa förutsättningar för barnen att få en förståelse för förskolans gemensamma värdegrund. Genom att leva sig in i andra människors situation, utforska, reflektera och lära – enskilt och tillsammans med andra.
  • På förskolan Slangbellan ska barnen ges förutsättningar att utveckla sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, genom att verksamheten väcker lust, nyfikenhet och ger tillfällen för utforskande.
  • På förskolan Slangbellan ges barnen förutsättningar att utveckla sina kunskaper om teknik och bygg och konstruktion.
  • På förskolan Slangbellan ges barnen förutsättningar att utveckla språket.
  • På förskolan Slangbellan ges barnen förutsättningar att utveckla sin matematiska förmåga.
  • På förskolan Slangbellan ges barnen förutsättningar att känna att de har inflytande, känna delaktighet, ansvar och respekt.
  • På förskolan Slangbellan ges föräldrar förutsättningar att ta del av verksamheten och även påverka den.
  • Barnens lärande ska systematiskt dokumenteras, analyseras och följas upp för att säkerställa att barnen har förutsättningar att utveckla och ta till sig nya kunskaper.

Bloggat av Karin