Regnbågens besök på Brandstationen

I tisdags var barnen på Regnbågen, pedagogerna och en mamma på studiebesök på brandstationen i Fellingsbro. Vi inleder varje hösttermin med att arbeta med brandsäkerhet och besöket på brandstationen är en del av det arbetet. Senaste veckorna har vi pratat om vad som är viktigt att tänka på vid eventuell brand och att vi ska samlas vid grillplatsen ute på gården om brandlarmet går. Vi har även haft brandövningar och brandsäkerhetsvandring för att se var nödutgångar, brandvarnare och brandsläckare finns. För två år sedan var de äldre barnen på ett väldigt lyckat studiebesök på brandstationen och nu var det dags igen.

Vi togs emot av Björn och Johan som jobbar som brandmän. De berättade att det är 17 stycken som jobbar här men att de alla är deltidsbrandmän som har ”vanliga” jobb också. De har en liten dosa som piper när larmet går och då får de skynda sig iväg till brandstationen och åka ut på larmet. Vi fick se en film som handlade om Flamma och hennes busiga lillebror Slarvid. Björn och Johan berättade hur viktigt det är att det finns brandvarnare i husen och bad barnen gå hem och se efter och att någon vuxen skulle prova så att de verkligen fungerar. Barnen hade flera frågor som vi fick svar på, bland annat att det finns 2 brandbilar på stationen i Fellingsbro och att den största rymmer 10 000 liter vatten! Det är 10 000 mjölkpaket och barnen förstod att det är mycket!

Brandstationen REGNBÅGEN v 37 001Brandstationen REGNBÅGEN v 37 008Brandstationen REGNBÅGEN v 37 016Brandstationen REGNBÅGEN v 37 020

Sedan fick vi gå nerför trappen och titta i brandmännens omklädningsrum, vad de har för kläder på sig och även olika slags utrustning. Alla barn som ville fick åka brandbil och det var väldigt spännande!

Barnen fick även prova på att spruta vatten med brandslangen vilket var mycket uppskattat och roligt. Några av dem hade kunnat stått hela dagen och gjort det tror jag!

Brandstationen REGNBÅGEN v 37 040Brandstationen REGNBÅGEN v 37 046Brandstationen REGNBÅGEN v 37 060

Brandmännen visade även vad som fanns bakom alla luckorna i brandbilen. Där fanns all möjlig utrustning som slangar, verktyg, motorsåg, en lång stege med mera. De visade oss en jättestor sax som kunde klippa genom plåt om någon hade fastnat i en bil vid en olycka. De visade också för oss hur de kunde ta vatten ur brandposter om de befann sig i samhället när de skulle utföra släckningsarbete.

Brandstationen REGNBÅGEN v 37 076Brandstationen REGNBÅGEN v 37 091Brandstationen REGNBÅGEN v 37 103Brandstationen REGNBÅGEN v 37 108

Besöket var väldigt uppskattat och lyckat! Barnen visade stort intresse och nyfikenhet och vi fick lära oss och uppleva mycket spännande under vår förmiddag på brandstationen.

STORT TACK TILL BJÖRN OCH JOHAN FÖR ATT VI FICK KOMMA OCH FÖR MYCKET BRA VISNING OCH FÖRKLARINGAR!

Förskolans ska sträva efter att varje barn känner trygghet och verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld (LpFö 98/10).

Skrivet av Erika.