Ute/innemiljö

Slangbellans innemiljö

Förskolans verksamheten bedrivs en del åldersblandat, men när barngruppen är uppdelad är de yngre barnen på nedervåningen (Solstrålen) och de äldre på övervåningen (Regnbågen). Innemiljön i ständig förändring efter barnens behov och intressen, men grundtanken med skapande, bygg och hemvrå är densamma och finns på båda avdelningarna. Böcker finns alltid tillgängliga för barnen och dessa byts ut när bokbussen kommer till förskolan.

thumbnail_IMG_1598(2)

Nedervåningen har en stor sal där barnen äter, har en hemvrå med leksaksspis och dockor, en läshörna med böcker, en bygghörna där det finns klossar, kapplastavar, duplo, ljusbord, spegelstenar, lekdeg, olika fordon m.m. bord i barnens nivå där en del skapande material alltid finns tillgängligt. Nedervåningen erbjuder även ett mindre rum där barnguppen bl.a. har samlingsmöte, kan bygga kojor, lyssna på musik och dansa. Det finns även ett stort skötrum med skötbord, toaletter, pottor, handfat och dusch. Entrén där alla barn hänger av sig sina kläder finns även den på det nedre planet.

På övervåningen finns en stor ateljé där barnen kan skapa och bara fantasin sätter gränser.

ateljen

I det stora lekrummet på övervåningen finns just nu en hörna där barnen kan spela spel, skriva bokstäver, rita, bygga med olika slags finmotoriskt material och använda vår ”Ro-låda”. Här finns även Regnbågens ”lägenhet” med matlagningssaker, dockor och utklädningskläder mm. Bygg- och konstruktionsmaterial tex. klossar i olika former och storlekar, lego, mekano, djur och kapplastavar finns dels i ett lite mindre rum bredvid men också i förskolans rörelserum.

I ett intilliggande rum finns ett rörelserum där barnen bl.a. kan bygga banor, klättra på ribbstolar, leka med bollar eller hålla balansen på olika material.

Slangbellans utemiljö

Vi har en stor förskolegård, med stora gräsytor och en miljö som lockar till rörelseglädje, utforskande och lek. 

Gården uppifrån

Föräldrarna har bl.a byggt en båt, lekstugor, klättervägg, grillplats m.m. Vi har även två lektorn med rutschkanor. Traktorer och cyklar finns även tillgängliga för barnen att åka på.

thumbnail_IMG_2470

På gården finns en lada med snickarverkstad, cykel/traktorgarage samt förvaring av leksaker.

thumbnail_IMG_2472

thumbnail_IMG_2469

Vi har även skapat en naturhörna i anslutning till förskolans parkering. Den har pedagogerna och barnen tillsammans med föräldrar hjälpt till att utveckla under våren 2020. Det är ett långsiktigt projekt som kommer att fortsätta under flera år framöver. I naturhörnan kan vi följa årstidsväxlingarna och undersöka vad som växer och hur naturen utvecklas. Barnen har bland annat fått plantera både träd och blommor, undersökt insekter med lupp och studerat fåglar som flyttat in i vår fågelholk. Vi kan se att naturhörnan har bidragit till ett ökat intresse hos barnen för naturen och att de vill ta hand om det som finns i den.

Närheten till naturhörnan gör att den lättillgänglig och vi har större möjlighet att gå dit ofta, även med de yngsta barnen.