Lite nya saker för barnen att klä ut sig i.

”Vad gör man på ditt jobb när barnen är lediga?” Är en fråga jag fått flera gånger under den här veckan från personer som inte är så insatta i förskolans verksamhet. De som är lite mer insatta vet nog att pedagoger har en hel del saker runt omkring att syssla med förutom att vara tillsammans med barnen. För att det ska vara en bra pedagogisk verksamhet som får barnen att känna trygghet, glädje samt lust att utforska och lära behöver man observera, dokumentera och reflektera kring det vi gör och hur vi tar oss framåt. Men den här veckan har jag sysslat med lite andra saker, som förhoppningsvis kommer innebära mycket roliga, spännande och utvecklande lekar framöver.

I våras pratade jag och Karin om att vi borde utöka vårt sortiment av utklädningskläder, dels för att barnen skulle lockas till nya lekar men även för att de kläder vi har är ganska könsbundna. Det passade ju perfekt för mig att pyssla med den här veckan när jag jobbar och barnen är lediga! En ganska stor utmaning för mig som inte sytt annat en någon enstaka gardin sedan syslöjden i högstadiet.

Sagt och gjort, jag åkte in till Marieberg till en helt otrolig tygaffär, de hade massor med olika tyger och eftersom mitt uppdrag var ganska fritt (inte riktigt bestämt innan vad jag skulle sy) fick jag många idéer bara av att se alla tygerna. Jag hittade flera fina tyger i deras rea- tält och sedan var det bara hem och sy! Det har varit en riktigt utmanande och annorlunda (men rolig) vecka, framförallt för att jag glatt mig åt att kunna göra saker som barnen kommer kunna ha glädje av. Tanken är att sakerna ska presenteras i ett samlingsmöte sedan när höstterminen drar igång på allvar, men här får ni tillfälle att tjuv- kika lite.

Nya kläder hemvrån v 30 002

Nya kläder hemvrån v 30 003

Nya kläder hemvrån v 30 006

Nya kläder hemvrån v 30 001

För barn i förskolan är leken väldigt viktig och de lär sig också mycket när de leker. Genom rollekar utvecklar de sin fantasiförmåga men även sådant som rör värdegrundsfrågor; turas om, dela med sig, respektera och lyssna på varandra, komma överrens osv.

I förskolans läroplan står;

”Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet…”

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära” (Lpfö 98/10).

Nästa vecka ser jag fram emot att träffa några av barnen igen (och er föräldrar), det kommer vara jag, Marie och Marianne som jobbar då.

Skrivet av Erika.

2 tankar kring ”Lite nya saker för barnen att klä ut sig i.

 1. Ulla

  Hej
  Kul att läsa om era fina kläder och fräcka utrustningar. Det inspirerar till egna alster så min undran är: vilken färg har ni använt att måla PET- flaskorna med?
  Med vänlig hälsning,
  Ulla

  1. slangbellanse Inläggsförfattare

   Hej! Jag såg din fråga nu, ursäkta att du fick vänta på svar! Vi har använt vanlig flaskfärg som vi har på förskolan som vi har blandat med lite extra artmedium (klister) för att det ska hålla bra. Hälsningar Karin

Kommentarer är stängda.