Regnbågen arbetar med känslan glad.

Som några redan vet har vi köpt in ett material som heter Friendy, med sex olika dockor där varje docka står för en känsla; Glad, Arg, Ledsen, Rädd, Lugn och Sur. Maria-Pia Gottberg har tagit fram dessa dockor och de hette tidigare EQ-dockan (EQ står för Emotionell Intilligens). Med dessa dockor kan man arbeta med barn för att lära känna olika känslor både hos sig själv och andra.

Solstrålen och regnbågen v 2 o 3 064

För att kunna leva sig in i hur andra människor kan känna sig och därmed skapa goda relationer handlar det först att lära känna sig själv. Små barn speglar sina känslor i de personer de samspelar med. Känslor finns i våra kroppar hela tiden och de är medfödda, alla människor i hela världen har samma ansiktsuttryck när de uttrycker glädje, ilska, sorg och rädsla. Känslorna kan vi inte styra över men vi kan lära oss hur vi ska hantera dem. Man tillåts känna alla de olika känslorna men behöver inte agera på alla känslor. Glädje förstärks när den blir bekräftad medan ”jobbigare” känslor som ilska och sorg kan tonas ner genom att de bekräftas. Ibland kan vi pedagoger uppleva att ett barn som är ledsen för något en kompis gjort och bekräftas genom: ”Jag förstår att du blev ledsen när…”  blir nöjd av det och sedan går barnet tillbaka och leker och konflikten är glömd.

Vi kommer att arbeta med en känsla i taget och det är viktigt att betona att alla känslor är lika mycket värda och lika okej. Vi kommer diskutera olika dilemman med barnen, till exempel ”Vad får man göra när man blir arg på sin kompis?” Vad gör man om man blir ledsen?”

002

I onsdags förra veckan började vi på Regnbågen arbeta med GLAD. Vi började med att ta fram ”Friendy Glad” och barnen fick berätta vilken känsla dockan hade och hur man kan se det. Vi provade att se glada ut och tittade på varandra hur vi ser ut då. Man ser att någon är glad på munnen och på ögonen berättade barnen. Det syns på ögonbrynen att man ler eller skrattar och då ser man glad ut.

regnbågen känslan glad 004

regnbågen känslan glad 006

Var känns det i kroppen när man är glad? Undrar pedagogen. Vi provar igen att se glada ut och känner efter. Det känns i munnen att den är glad, det känns i magen och det känns i hjärnan tycker barnen. Det känns roligt och kul och känns i hela kroppen säger ett barn. Man kan skratta och man kan bli så glad att man börjar gråta berättar ett annat. Efter en stund säger ett barn att kinderna blir tjocka när man är glad. Jag är glad för mina kompisar! Säger ett av barnen spontant. Vi är glada för dig! Får hen till svar.

I torsdags fortsatte vi arbeta med GLAD och barnen fick berätta olika saker de gör när de är glada. Dansar, lyssnar på musik, skrattar, leker och pussas och kramas var saker barnen sa. Pedagogerna berättar att vi ska dansa GLAD till musik för att känna var i kroppen det känns. Om man inte ville dansa kunde man välja att gå eller hoppa till musiken och några valde att sitta bredvid och titta när vi andra dansade. Vi dansade och skrattade så det hördes ända ner till Solstrålen!

Solstrålen och regnbågen v 2 o 3 001

Solstrålen och regnbågen v 2 o 3

Barnens kommentarer efter dansen var:

Man blir glad när man dansar!

Det känns i hjärtat, hjärnan, näsan och magen!

Man blir glad i magen av att hoppa! Och svettig.

Det kändes i magen och jag skrattade! Det kändes i hela kroppen!

Det kändes roligt i magen!

Jag blev jättevarm!

Det kändes i ansiktet!

Nästa steg blir att måla eller rita glada konstverk, där alla barn får göra sitt eget. Barnen kommer även få rita i en bild av en kropp, var de tycker att det känns när de är glada. Vi kommer arbeta på liknande sätt med alla de olika Friendy-dockorna.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den samt förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation (Lpfö 98/10).

Bloggat av Erika.