Barnen på Slangbellan har arbetat med Grön flagg och med energi under hela verksamhetsåret. Idag åkte barnen på Regnbågen tillsammans med pedagoger en mamma, en pappa och en mormor till Ringaby kraftstation för att ta reda på mer om vad en kraftstation kan vara. Barnen hade förberett många frågor och de hade även fått fundera på vad de trodde att ett kraftverk var innan vi åkte. Barnen hade som vanligt kloka tankar om vad ett kraftverk kan vara tex.
- Ett stort torn som gör energi och kraft.
- Är det som ett vindkraftverk?! (Barnen kom ihåg besöket på Sverkesta gård och vindkraftverket Hillevi)
- Det är samma som det där lilla huset bredvid vindkraftverket – fast större.
- Det gör ström till hus som gör att man kan tända lampor, titta på TV, använda iPad.
Barnen och pedagogerna hade även tittat på ”Skurt om el” där de fick lite förförståelse för vad kraftverk kan vara.
Några av sakerna som barnen ville ha reda på när vi träffade Erik från Linde Energi var:
- Vad är ett kraftverk?
- Är det nästansom ett vindkraftverk?
- Hur bygger man ett kraftverk?
- Är det nått som snurrar runt i det?
- Kan man gå in i det?
- Hur kan vattnet bli el?
Barnen fick svar på sina frågor och fick dessutom lära sig ännu mer. Erik berättade för barnen att kraftverket var väldigt gammalt, det var 100 år sen i år som det byggdes. Vissa delar av kraftverket är fortfarande i originaldelar ( det imponerade på de vuxna som var med – att det var så bra kvalitet så att det fortfarande är i bruk ). Vi fick även berättat för oss det är 200 badkar med vatten som passerar genom kraftverket varje sekund, det förstod barnen att det var väldigt mycket vatten och de blev förvånade. Barnen fick lära sig att vattnet åker in i propellrar eller vattenhjul som gör att en generator börjar att snurra och då bildas det ström som kan skickas vidare ut till våra hus. Erik berättade också att ingen ström kan sparas, den förbrukas i samma stund som den skapas, det enda sättet att lagra ström är i batterier.
Under rundturen dök frågan upp, vad som händer om vattenkraftverket går sönder? Blir vi utan ström på Slangbellan då? Erik berättade att det finns flera kraftverk som skapar ström samtidigt och att det inte går att säga att strömmen kommer från ett specifikt ställe. Alltså var det ingen fara att Slangbellan blev strömlöst av den anledningen.
Barnen undrade också om Erik jobbade på kraftstationen hela tiden. Han berättade att kraftstationen övervakades av datorer som finns i Lindesberg nu för tiden och att någon bara åker dit om det blir fel på stationen. Men när kraftverket var nytt bodde det tre familjer i huset bredvid som hela tiden såg till att någon övervakade det som hände så att ingenting gick fel.
Vi kommer att fortsätta att prata om hur vi kan få ström till våra hus och nu har vi på ett konkret sätt fått lära oss att det går att göra el av vattnets kraft, precis som av vindens.
Vi kan koppla detta till vårt Grön Flaggarbete och vårt mål i verksamhetsplanen som handlar om naturvetenskap och samband i naturen och även målet som handlar om teknik. I Läroplan för förskolan(98/10) står det: Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld.
Bloggat av Erika och Karin.