I Trulsaskogen v.17

På torsdagarna går hela förskolan (både Regnbågen och Solstrålen) till skogen med matsäck. I skogen bor ett litet troll som heter Trulsa, men hon har tillbringat vintern hos sin kusin Trulle i Turkiet och inte varit hemma på länge. Förra veckan fanns ett brev från Trulsa där hon skrev att hon skulle komma tillbaka efter påskhelgen. På väg till skogen hittade vi några vårtecken som ett av barnen tog bilder på. Vi hittade bland annat myror, hörde fåglar, såg vårblommor och små nya löv på träden.

Utemålning och skogen v17 019Utemålning och skogen v17 024

När vi kom fram till skogen såg vi att trulsa låg och sov, men hon vaknade när vi kom. Det fanns ett brev från Trulsa där det stod att barnen skulle hålla utkik efter något blått som de kunde se i närheten och sedan följa det blåa.

Utemålning och skogen v17 025Utemålning och skogen v17 028Utemålning och skogen v17 029Utemålning och skogen v17 032

I änden av det blåa snöre som barnen följde fanns en hög med kort på Trulsas vänner i skogarna här omkring. Hon ville att barnen skulle få se vilka de var och lära sig vad de heter, hon hade gjort ett memory med olika djurbilder. Barnen fick berätta vilka djur de såg på bilderna, några var lätta medan andra var lite kluriga. Klurigast var lodjur, dovhjort och kronhjort.

Utemålning och skogen v17 035Utemålning och skogen v17 036Utemålning och skogen v17 038Utemålning och skogen v17 039

När vi tittat på Trulsas bilder åt vi vår medhavda matsäck eller frukt.

Utemålning och skogen v17 049

När vi lekt en stund och skulle gå tillbaka passade vi på att titta om det hänt något nytt med trädet som Trulsa bett oss följa. Det hade kommit gula ”svansar” med frön på grenarna och även en massa små ljusgröna löv.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen samt utvecklar sitt kunnande om växter och djur (Lpfö 98/10).

Bloggat av Erika.